Voice over bucket list

Gepubliceerd op 5 april 2022 om 09:00

Iedereen heeft wel zijn eigen persoonlijke bucket list op werk-gebied. Een groot project runnen, die ene klant binnenhalen, misschien wil je wel een congres organiseren of je eigen bedrijf starten. Mijn werk als voice over inclusief het ondernemen is wat mij betreft op zichzelf al een dreamjob. Maar natuurlijk denk ik wel eens 'als ik dát nou toch eens zou mogen inspreken/doen!'. En dromen worden werkelijkheid door ze hardop uit te spreken en vervolgens actie te ondernemen. Bovendien is een beetje dagdromen op zijn tijd wel fijn. Dus in deze blog neem ik jullie mee in mijn voice over bucket list. Welke opdrachten zou ik graag eens willen doen.

 

 

Audioboeken inspreken

Mijn eerste introductie tot het voice over vak was een basiscursus stemacteren, waarin elke les een bepaald genre aanstipte. Ik had plezier in alle lessen: corporate, commercials, animatie. Maar van de les over het inspreken van audioboeken ging mijn hart toch wel nóg een beetje sneller kloppen. Ik weet nog dat ik een hoofdstuk mocht inspreken van 'Een schitterend gebrek' van Arthur Japin. Na een paar alinea's zat ik helemaal in het verhaal, en ik genoot ervan om het opnieuw te ontdekken terwijl ik het insprak. Prachtig boek is het. Toen de les was afgelopen zei ik tegen mijn mede-cursisten: 'ik wil audioboeken inspreken!'. 

Sowieso ben ik een enthousiaste lezer. Zoals in mijn intro-blog al te lezen viel heb ik als kind ooit eens de buurt-bieb uitgelezen. En ook als volwassene gaan er aardig wat boeken doorheen per jaar. Het afgelopen jaar heb ik ook luisterboeken ontdekt. Ik vindt weinig dingen fijner dan een flinke wandeling maken met een mooi of interessant audioboek of podcast in mn koptelefoon. En ik geniet ook erg van het voorlezen van mijn zoon (inclusief stemmetjes). Wat zijn kinderboeken toch leuk. Dus professioneel boeken (voor)lezen klinkt mij als muziek in de oren.

Daarnaast wordt het gemiddelde audioboek in Nederland nog 'ouderwets' in een externe studio ingesproken bij de audioboek-producent. En ik vindt het oprecht gezellig om samen te werken met een regisseur en/of geluidstechnicus en weer eens collega's te hebben. Dus op mijn bucket list voor dit jaar staat onder andere: een audioboek inspreken. 

 

Stem van een leuk merk

Deze staat vermoedelijk op het lijstje van bijna elke voice over: de vaste stem zijn van een bekend merk. Wat daarvan de aantrekkingskracht is? Als voice over heb ik vaak heel veel korte samenwerkingen met klanten. Die afwisseling is erg leuk, maar ook vluchtig. Dus het aangaan van een langdurige samenwerking met een merk is dan een fijne stabiele factor om te hebben. Je leert elkaar kennen, bouwt een relatie op, en krijgt steeds meer gevoel voor de toon en het karakter van dat merk. Dat zorgt voor meer werkplezier.

Ook is het best wel leuk natuurlijk wanneer je jezelf wekelijks/maandelijks voorbij hoort komen op tv of radio, en dat mensen mijn stem gaan koppelen aan dat merk. 'De stem van' zijn heeft een bepaalde prestige en streelt je ego. En het helpt ook om meer bekendheid te genereren voor mij als voice over. Geen vervelende bijkomstigheid.

Tenslotte zit er natuurlijk ook een financieel voordeel aan. Wanneer je jouw stem verbindt aan een bekend merk en je bijvoorbeeld afspreekt dat je elke maand een aantal spotjes voor ze opneemt, dan heb je gegarandeerd inkomen in het vooruitzicht. En dat is wel lekker in de grillige freelance/ondernemingswereld. 

 

Animatiefilm inspreken

Disney, Pixar, Dreamworks... bijna iedereen heeft wel eens een film van hun gezien. En alle personages in die films zijn ingesproken door stemacteurs. Soms professioneel, soms door filmsterren of andere beroemdheden wiens naam en stem de film extra in the picture zet. Het inspreken van stemmen van personages, ook wel dubbing genoemd, is een vak apart. Je spreekt dit namelijk in terwijl je naar de beelden kijkt en in het script staat tot op de milliseconde aangegeven wanneer je moet beginnen met praten en wanneer je weer moet stoppen. Terwijl je dat als een havik in het oog houd moet je tegelijkertijd proberen zo goed mogelijk de originele toon van te matchen, of de gevraagde toon te creëren. Multitasking ten top. Ontzettend uitdagend, maar het lijkt me ook ontzettend leuk! 

Wie wil er nou niet een keer een dier, monster, viking, robot of ander animatiewezen zijn en de leukste avonturen beleven? Allemaal vanachter een microfoon. En dan vervolgens in de bioscoop gaan zitten en tegen je kind/buurmeisje/random stranger zeggen 'dat ben ik!'. 

Het is een kleine wereld, waar niet gemakkelijk tussen valt te komen. En ik heb nog veel te leren op het gebied van stemacteren. Maar als ik op een dag een rol(letje) zou mogen inspreken, dan zeg ik zéker geen nee!