Blog

De voor- en nadelen van werken als voice over

Wanneer ik aan mensen vertel dat ik als voice over en stemactrice werk, krijg ik vaak enthousiaste en nieuwsgierige reacties. Het vak spreekt tot de verbeelding, en dat begrijp ik volledig. Het is ook ontzettend leuk om te doen! Maar net zoals elk ander beroep heeft het naast heel veel voordelen, ook een aantal nadelen. Dus voor iedereen die overweegt een poging te wagen óf die gewoon nieuwsgierig is, volgen hier de voor- én nadelen van het werken als voice over.

Lees meer »

Hoe werkt een live voice over opname op afstand?

Vroeger moest je als voice over of stemacteur altijd naar een studio toe reizen om onder leiding van een regisseur en samen met een audiotechneut een goede opname te maken. Tegenwoordig worden veruit de meeste voice over's opgenomen in thuisstudio's. Dit scheelt tijd en geld en is dus vaak een prima ontwikkeling. Maar er zijn ook producties waar de opdrachtgever toch wel graag wil dat er regie is, en hoe werkt dat dan als er geen tijd is om een studio te boeken of niet iedereen is in hetzelfde land? Dán boek je een 'remote live directed session', oftewel een live geregisseerde sessie op afstand. En dat is vaak toch even wennen aan beide kanten. Daarom leg ik in deze blog uit wanneer je hier voor kiest, hoe je de sessie aan beide kanten het beste kunt voorbereiden, op welke manieren je met elkaar in contact kunt komen, en hoe de opnamesessie vervolgens meestal verloopt.

Lees meer »

Hoe een voice over je E-learning verbetert

De afgelopen jaren heeft de pandemie het thuiswerken en thuis studeren in een stroomversnelling gebracht. Ineens moesten we wel op zoek naar oplossingen om medewerkers, leerlingen en studenten op afstand te kunnen aansturen én dingen bij te brengen. Dit heeft onder andere een impuls gegeven aan de E-learning industrie. Bedrijven en scholen huren ontwikkelaars in om hun cursus, training of opleiding online toegankelijk te maken, het liefst interactief en met meetbare resultaten. Volgens de statistieken van Ambient Insight zal de wereldwijde E-learning markt jaarlijks met 5% blijven groeien, en op termijn de offline vormen van leren vervangen. En dat merk ik ook als voice over, want ik spreek steeds vaker zo'n cursus, video of leeromgeving in. Wat voegt een voice over nou toe aan jouw E-learning aanbod? En waar moet je dan op letten? In deze blog duik ik in voice over's voor E-learning producten. 

Lees meer »

Voice over bucket list

Iedereen heeft wel zijn eigen persoonlijke bucket list op werk-gebied. Een groot project runnen, die ene klant binnenhalen, misschien wil je wel een congres organiseren of je eigen bedrijf starten. Mijn werk als voice over inclusief het ondernemen is wat mij betreft op zichzelf al een dreamjob. Maar natuurlijk denk ik wel eens 'als ik dát nou toch eens zou mogen inspreken/doen!'. En dromen worden werkelijkheid door ze hardop uit te spreken en vervolgens actie te ondernemen. Bovendien is een beetje dagdromen op zijn tijd wel fijn. Dus in deze blog neem ik jullie mee in mijn voice over bucket list. Welke opdrachten zou ik graag eens willen doen.

Lees meer »

Text-to-speech versus echte voice over

Artificial Intelligence is niet meer weg te denken uit de moderne maatschappij en heeft vele toepassingen. Het is dan ook niet verrassend dat het ook de 'stemmenmarkt' is opgegaan. Tekst to Speech software claimt elke tekst om te kunnen zetten in een stem die volgens sommigen niet van een mens te onderscheiden is. Dus zou je voortaan een softwareprogramma jouw video of animatie moeten laten inspreken? Of is een echte, menselijke, voice over nog altijd te prefereren boven een kunstmatige stem? In deze blog ga ik dieper in op dit vraagstuk.

Lees meer »

Een goed voice over script schrijven

Als professioneel voice over en stemactrice spreek ik dagelijks uiteenlopende producties in. En dus zie ik tientallen scripts voorbij komen per maand. Er zijn scripts waar ik heel blij van wordt en die lekker in te spreken zijn, maar ik krijg ook af en toe scripts voor mijn neus die minder goed zijn. En dat is zonde, want dat ga je terug horen in de voice over. Maar wat is dat dan, een goed script? En hoe schrijf je een script voor een voice over op zo'n manier dat het uitpakt zoals jij voor ogen hebt? En deze blog vertel ik je wat voor mij als voice over helpend is in een script, en hoe je ervoor kunt zorgen dat je de voice over krijgt die je nodig hebt. 

Lees meer »

Zere keel? Tips van een stemactrice

Voor veel mensen staat de winter gelijk aan kou, donker én helaas... verkoudheden. En met de vele virussen die de rondte doen, vult de prullenbak zich met zakdoekjes en worden de stemmen rasperiger. Wanneer je een zere keel hebt is voor de meeste mensen het beste advies: stop tijdelijk met praten. Je stembanden en keel krijgen dan wat rust en zullen zichzelf herstellen. Maar wat nou als je voor de klas staat, bij een callcenter werkt, of stemactrice bent? Dan wil je natuurlijk het liefst die zere keel voorkomen, en er anders op zijn minst zo snel mogelijk vanaf. Vandaag deel ik mijn tips als professioneel voice over om je zere keel te bestrijden en je stem te herstellen.

Lees meer »

Wat bevat een goede thuisstudio voor voice over

Ik neem het overgrote merendeel van mijn opdrachten op in mijn eigen professionele thuisstudio. Het is de plek in huis waar ik, naast mijn bed, het meeste tijd doorbreng, en daarom ben ik maar wat blij dat ik de luxe heb van een volledige kamer inclusief raam en goede akoestiek. Want vaak is de studio van een stemacteur een hokje van 1 bij 2 zonder daglicht en een hoop foam. Dus ja, ik ben een geluksvogel. Maar wat bevat een goede thuisstudio nou eigenlijk, en hoe maak ik er gebruik van? In deze blog vertel ik meer over de apparatuur en andere attributen die ik gebruik als voice over.

Lees meer »

Eerst de animatie of eerst de voice over?

Animaties worden tegenwoordig vaak ingezet om allerlei onderwerpen uit te leggen op een visuele manier. Mensen kijken vaak liever naar een korte video dan dat ze een artikel lezen. Het trekt de aandacht en is geschikt voor iedereen. Daarom zijn animaties populair en worden er dagelijks ontzettend veel geproduceerd. Maar wat is nou eigenlijk het handigste? Eerst de animatie maken en daarna een voice over laten inspreken? Of juist andersom? In deze blog geef ik mijn mening over dit dilemma.

Lees meer »

Kies je voor een mannelijke of vrouwelijk voice over?

Je hebt een stem nodig die aansluit bij de look and feel van jouw productie, en die de doelgroep aanspreekt. Maar ga je dan voor een mannelijke of vrouwelijke voice over? En maakt dat überhaupt iets uit? In deze blog vertel ik meer over het effect van een mannen- of vrouwenstem op de luisteraar en waarom het dus een bewuste keuze zou moeten zijn. 

Lees meer »

Een revisie van je voice over

Wanneer je een voice over afneemt betaal je vaak voor de opname inclusief editing, de eventuele benodigde rechten én 1 of meerdere revisies op de tone-of voice. Maar wat houdt zo'n revisie nou eigenlijk in? En hoe kun je er als opdrachtgever voor zorgen dat er zo weinig mogelijk revisies nodig zijn, en jij snel weer verder kunt met de productie? Ik leg het allemaal uit in deze blog. 

Lees meer »

Hoe bestel je een voice over?

Is een voice over produceren een kwestie van een script voorlezen? Ja, en nee. Er komt in de praktijk wel wat meer bij kijken. Je kunt een tekst immers op tientallen manieren inspreken. En als dat klaar is, is het werk nog niet voltooid. In deze blog geef ik graag een inkijkje in hoe dat proces verloopt en wat je als opdrachtgever kunt doen om het zo soepel mogelijk te laten verlopen. Een blik achter de akoestische schermen.  

Lees meer »