Zere keel? Tips van een stemactrice

Gepubliceerd op 22 februari 2022 om 09:00

Voor veel mensen staat de winter gelijk aan kou, donker én helaas... verkoudheden. En met de vele virussen die de rondte doen, vult de prullenbak zich met zakdoekjes en worden de stemmen rasperiger. Wanneer je een zere keel hebt is voor de meeste mensen het beste advies: stop tijdelijk met praten. Je stembanden en keel krijgen dan wat rust en zullen zichzelf herstellen. Maar wat nou als je voor de klas staat, bij een callcenter werkt, of stemactrice bent? Dan wil je natuurlijk het liefst die zere keel voorkomen, en er anders op zijn minst zo snel mogelijk vanaf. Vandaag deel ik mijn tips als professioneel voice over om je zere keel te bestrijden en je stem te herstellen.

 

Hydrateren

 

Voldoende (water) drinken is altijd belangrijk, maar zéker als je een verkoudheid bestrijd. Gorgel met zout water, en drink warme thee met honing om de pijn in je keel te verzachten en je keel vochtig te houden. Vooral Throat Coat tea met elm bark legt een verzachtend laagje op je keel en heeft een licht pijnstillend effect. Helaas is deze thee alleen vanuit Amerika te bestellen op het moment. Al laat ik me daar in dit seizoen niet door tegenhouden. Vermijd alle dranken met cafeïne, aangezien deze je strottenhoofd uitdrogen. Yep, zeg maar gedag tegen je koffie. Ook alcohol heeft dit uitdrogende effect, maar waarschijnlijk heb je daar met je verstopte hoofd toch weinig zin in.

 

Belast je stem zo min mogelijk

 

Dit klinkt als een no-brainer, maar wat veel mensen zich niet beseffen is dat dat niet alleen betekend dat je niet veel of hard zou moeten praten, maar dat fluisteren ook belastend is voor je stembanden. Wanneer je fluistert komen je stembanden namelijk dichter naar elkaar toe maar raken elkaar niet, wat niet natuurlijk is. Hierdoor raken je stembanden geïrriteerd en kunnen opzwellen. Met meer keelpijn tot gevolg. Praat dus op een normaal volume wanneer je moet, maar hoef je niet te praten, geef je stembanden dan wat rust. Ze werken al zo hard.

 

Hup naar buiten

 

In de winter zitten de meeste mensen veel binnen, met de verwarming aan en het raam hoogstens op een kier. En hoewel dat met je verkouden hoofd misschien het aanlokkelijkst lijkt, hebben je stembanden het meest behoefte aan koude vochtige lucht. Dus trek die jas aan, zet die muts op en hup naar buiten toe. Wanneer ik een dag heb waarop ik veel moet inspreken, zorg ik ervoor dat ik elke 3 uur een pauze neem en met mijn hond ga lopen. Zo kan ik mijn spieren strekken, en krijgt mijn keel wat welverdiende frisse lucht. Die dikke sjaal mag wel mee hoor.

 

Pro tip: bubbelen

 

Praat jij net als ik veel voor je werk, en wil je je stembanden regelmatig een massage geven om ze ontspannen en in goede conditie te houden? Dan kun je naast bovengenoemde belangrijke tips ook de Lax Vox methode toepassen, ook wel 'bubbelen' genoemd. Het concept is simpel: je vult een plastic flesje tot ongeveer de helft met water en doet daar een siliconen buisje/rietje in. Vervolgens ga je door dat buisje neuriën op verschillende manieren, waardoor je bellen in het water blaast. Hierdoor worden de stembanden als het ware gemasseerd en sluiten na deze oefening beter. Ook de spieren in je hals en nek kunnen zo ontspannen en voor veel mensen geeft dit een gevoel van verruiming in de keel. Als voice over en stemactrice probeer ik regelmatig te bubbelen om mijn stem in goede conditie te houden. Maar tijdens een verkoudheid is het éxtra fijn. Probeer het eens uit zou ik zeggen!