De voor- en nadelen van werken als voice over

Gepubliceerd op 21 juni 2022 om 09:00

Wanneer ik aan mensen vertel dat ik als voice over en stemactrice werk, krijg ik vaak enthousiaste en nieuwsgierige reacties. Het vak spreekt tot de verbeelding, en dat begrijp ik volledig. Het is ook ontzettend leuk om te doen! Maar net zoals elk ander beroep heeft het naast heel veel voordelen, ook een aantal nadelen. Dus voor iedereen die overweegt een poging te wagen óf die gewoon nieuwsgierig is, volgen hier de voor- én nadelen van het werken als voice over.

 

Nadelen van werken als voice over

 

Hoe leuk dit vak ook is, er zijn wel wat nadelen... 

 

  • Wanneer je de hele dag in je eentje tegen een microfoon praat, en vaak ook nog in een vrij donker hokje, dan kan dat soms wat eenzaam voelen. Hoewel je af en toe wel naar een externe studio wordt gehaald of regie krijgt op afstand, worden veruit de meeste stemmen tegenwoordig opgenomen in thuisstudio's. En dus ben je niet alleen de 'stem', maar ook de regisseur, audiotechnicus en koffiedame. En kan het zomaar voorkomen dat je de hele werkdag niemand ziet.

 

  • Enkele top thuisstudio's daargelaten heb je zo nu en dan te maken met omgevingsgeluid wat doordringt in de studio en je opname verpest. Mijn eigen studio is gelukkig meestal lekker stil. Maar wanneer de buren aan het verbouwen zijn, of er aan de straat wordt gewerkt, zit er vaak niks anders op dan lijdzaam afwachten tot het weer stil wordt. En dan kan behoorlijk frustrerend zijn wanneer je net lekker de juiste toon te pakken hebt of probeert een krappe deadline te halen.

 

  • Wanneer je stem je werk is, kan een verkoudheid of hoestje behoorlijk roet in het eten gooien. Op kantoor zorg je gewoon dat je zakdoekjes binnen handbereik hebt, maar wanneer je schor of nasaal gaat klinken houd het als voice-over vrij snel op. En dat komt vaker voor dan je lief is (zeker met kleine kinderen thuis). Want jij bent de enige die die stem heeft, dus er is geen back up. Af en toe moet je een klant dus helaas teleurstellen en een opdracht aan je voorbij laten gaan. En dat is nooit leuk. 

 

  • Je werkt over het algemeen aan eenmalige kortere opdrachten, waardoor je veel verschillende opdrachtgevers hebt en de daarbij komende wisselende inkomsten. Ook kun je de ene dag niks in te spreken hebben om vervolgens de dag erna om te komen in het werk. Dit geld natuurlijk in het algemeen vaak voor ondernemers. Ben je dus iemand die veel behoefte heeft aan stabiliteit en zekerheid, dan is dit misschien niet jouw ding. Althans, wanneer je het fulltime wilt doen.

 

Voordelen van het voice-over vak

 

Gelukkig zijn er nog altijd ook heel veel voordelen aan het werken als voice over. Hier mijn persoonlijke favorieten.

 

  • De meest voor de hand liggende is natuurlijk dat je  lekker creatief bezig kunt zijn met je stem. Door er emoties in te leggen, stemmetjes te doen of te spelen met het ritme. Het wordt niet voor niets ook wel stemacteren genoemd. Elke opdracht is anders, dus elke keer opnieuw mag je weer op zoek gaan naar de mooiste toon voor die productie. En je werkt samen met andere creatieve mensen, zoals animatoren en videograven. Dat vind ik vaak erg leuk en inspirerend.

 

  • Één van de voordelen die ik me van tevoren niet zo had gerealiseerd is dat je veel extra kennis opdoet tijdens het inspreken. Zo neem ik regelmatig voice over's op voor e-learning modules of explainer video's over de meest uiteenlopende onderwerpen. Hierdoor breid mijn algemene kennis zich steeds meer uit. En als iemand die houd van leren, is dat echt een leuke bonus. 

 

  • Je bent vaak heel flexibel, omdat je zelf kunt inplannen wanneer je werkt. Vaak krijg je van een opdrachtgever minimaal 24 uur de tijd om de opname aan te leveren. Dus of jij die nou overdag, of juist 's avonds inspreekt, maakt de klant niet uit. Hierdoor kun je gemakkelijk schuiven met je planning, en bijvoorbeeld tijd vrijmaken om overdag te sporten, een duik te nemen als het warm is, of naar de voorstelling van je kinderen te gaan op school. 

 

  • Omdat je meestal thuiswerkt kun je tussendoor eens een wasje wegwerken of zoals ik een flinke wandeling met je hond maken. Moet je natuurlijk wel uitkijken dat je niet vervolgens je halve 'werkdag' bezig bent met het maken van een fotoboek. En met de huidige brandstofprijzen is et ook erg fijn dat je weinig reiskosten hebt, op af en toe een ritje naar een externe studio na. Ik heb zelf overwogen om mijn auto maar helemaal weg te doen.

 

  • Ik spreek hele verschillende producties in. Zo kan ik in 1 week tijd een stoere bedrijfsfilm, ontspannend slaapverhaal, zakelijk telefoonmenu, meeslepend audioboek en vriendelijke explainer opnemen. Het wordt dus nooit saai of eentonig. De afwisseling in stijl en formaat van de opdrachten zorgt ervoor dat ik elke keer weer zin heb om achter mn microfoon plaats te nemen en er achter te komen hoe mijn stem kan samenkomen met de rest van de productie. Lekker afwisselend dus.

 

  • Zoals ik al schreef neem je de meeste opdrachten op in je thuisstudio. Maar als je dan eens naar een externe studio mag is dat altijd éxtra gezellig. Ineens heb je directe collega's, krijg je regie en zorgt een geluidstechnicus ervoor dat het allemaal top gaat klinken. Die samenwerking in combinatie met het even in een andere omgeving zijn en natuurlijk de vaak ontzettend leuke mensen die er werken, maakt dit toch ook wel echt een voordeel van het vak. 

 

Zo zie je maar weer, werken als voice over of stemactrice is ontzettend leuk, en ik ben blij dat ik 'bij de club hoor'. Maar het is niet alleen maar rozengeur en maneschijn. En gelukkig maar, anders gaat iedereen het nog doen.